Elektriciteit aanleggen

Elektriciteit aanleggen kan een spannende klus zijn. Voordat je hiermee begint is het van essentieel belang dat je altijd de betreffende stoomgroep uitzet. Informeer al je familieleden en-of huisgenoten dat de stroomgroep uitgezet is zodat je er zeker van bent dat deze niet per ongeluk terug aangezet wordt. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben dus let hier goed op. 

Stappen

Stap1: Maak alles spanningsloos.

Wanneer alles is uitgeschakeld kun je aan de slag gaan.

 

Stap 2: Leiding tekenen

Maak altijd eerst een tekening op papier. Hou hiermee rekening met de verschillende routes en kiest altijd de meest korte en haakse route. De tekening dien je te maken vanuit de centraaldoos van het vertrek waar je de nieuwe leiding wilt gaan leggen. Hou er rekening mee dat de leidingen verticaal gelegd moeten worden. Dit is de meest veilige optie.

 

Stap 3: Aftekenen van de lasdoos

Voordat je aan de slag gaat teken je op de muur de plaats af van de lasdoos (inbouwdoos). Wanneer je dit hebt gedaan kun je een gat in de muur boren. Gebruik hiervoor een steenboor. Wanneer je het gat hebt geboord plaats je de doos in de muur en zet je deze vast met een staalspijker.

 

Stap 4: Teken de leiding af en controleer deze

Teken op de plaats waar je geboord hebt ook af waar de leidingen moeten komen te liggen. Leg je lange leidingen maak dan gebruik van een sleuvenfrees. Heb je dit gedaan, controleer dan of de leidingen de juiste afmetingen hebben om de buis in te leggen.

 

Stap 5: Meet en zaag de elektriciteitsbuis

Het is van essentieel belang dat de buis het juiste formaat heeft. Meet dit nauwkeurig af. Verbind de rechte stukken met elkaar en verbind de koppelstukken met elkaar. Je begint altijd met het zagen bij de centraaldoos en je eindigt bij de lasdoos.

 

Stap 6: Draden trekken

Strip de draden af en plaats deze in de buis. Bevestig de gestripte draad goed aan de buis, dit kan je het beste doen met een trekveer.

 

Stap 7: Bedrading lasdoos en alles vastzetten

Wanneer alle draden geplaatst en bevestigd zijn is het van belang dat je deze bij de lasdoos bevestigd. (Het eindpunt) Dop ook alle uitstekende draden af met een lasdop. Controleer of alles goed vastzit. Gebruik eventueel leidingklemmen om de leiding die je gelegd hebt extra te beveiligen en vast te zetten.

 

Stap 8: Puntjes op de i zetten

De klus is geklaard. Je hebt je leiding gelegd! De lasdoos is nu elektriciteit-klaar en kan gebruikt worden voor de gewenste doeleinden. Je kunt deze gebruiken als stopcontact, maar ook als dimmer of schakelaar.

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *