Halal snoep

 

Veel snoep bevat haram ingrediënten of toevoegingen. Denk hierbij aan kauwgom, snoepjes met gelatine en zelfs veel soorten chocolade. Gelatine is een verdikkingsmiddel dat wordt gewonnen uit de beenderen en huiden van varkens en koeien. Ook bepaalde E-nummers zijn niet halal (441, 471, 472 en 485) omdat deze bestanddelen van onreine dieren kunnen bevatten. Voor veel Nederlandse moslims is het dus lastig om halal snoep uit te zoeken in de supermarkt.

 

Speciaal halal snoep

 

Tegenwoordig zijn er merken die speciaal halal snoep maken. Hierdoor hoeven Nederlandse moslims niet meer ieder product te checken op de ingrediënten, maar kunnen ze er vanuit gaan dat alle gebruikte bestanddelen halal zijn. Zo bevat het snoep bijvoorbeeld plantaardige gelatine. Voedsel dat dit gelatine bevat kan gewoon genuttigd worden. Er is een ruime keuze in halal snoep, van zuurstokjes en zure matten tot halal kauwgom. Ook is er snoep dat glutenvrij, vegetarisch of veganistisch is. Hiervan weet je direct dat het ook gelatinevrij is, want ook vegetariërs eten geen gelatine.

 

Halal snoep in de supermarkt

 

Omdat steeds meer mensen vegetarisch of veganistisch eten is er een steeds ruimere keuze in halal snoep. Dit snoep herken je gemakkelijk aan het keurmerk. Diverse merken maken snoep zonder gelatine, zoals Candy Tree, Haribo, Red Band, Katja en Fruittella. Ook is het meeste harde snoepgoed vrij van gelatine en heeft de natuurwinkel suikervrij snoep dat doorgaans vrij van gelatine is. In de meeste supermarkten is het dus gewoon te verkrijgen, maar je moet even goed op de verpakking kijken of er een vega(n) keurmerk op staat. Ook voor niet-Moslims valt het aan te raden om dit snoep te kopen als je kind bijvoorbeeld wilt trakteren op school. Zo zorg je ervoor dat alle kindjes het snoep gewoon kunnen eten en je niet per ongeluk iets geeft dat tegen de geloofsovertuiging in gaat.

 

Mag je gelatine eten?

 

Sommige moslims vinden dat je gelatine wel gewoon kunt eten. Het betreft namelijk een product die niet meer in zijn oorspronkelijke staat verkeerd omdat het een verandering heeft ondergaan. De kleurloze en doorzichtige gel wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt omdat het zorgt voor een verdikking. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld vla, pudding, smeerkaas, vleeswaren en sommige soepen. Ook de capsules om medicijnen en voedingssupplementen worden vaak gemaakt van gelatine. Toch wordt het steeds makkelijker om gelatine te vermijden doordat ook hier vegetarische of veganistische varianten van worden aangeboden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *